Thursday, July 19, 2007

Spike Jones (100 Χρόνια Μπροστά)

Ο Spike Jones (πραγματικό όνομα Lindley Armstrong Jones, 1911 - 1965) και η all-star μπάντα του οι City Slickers, ήταν μια ομάδα μουσικών και κωμικών με απίστευτο ταλέντο και ακόμα πιο απίστευτη τρέλα! Για περίπου τρεις δεκαετίες έδιναν παραστάσεις - υπερθεάματα σε θέατρα - τηλεόραση - κινηματογράφο.

Στα σόου τους επικρατούσε μια ανεπανάληπτη αναρχία (πραγματικό μακελιό!), τα πάντα μπορούσαν να συμβούν. Ο Spike Jones, με τα καρώ του κουστούμια και με μια τσίχλα μονίμως στο στόμα, έβρισκε συνεχώς ξεκαρδιστικά και προτότυπα ευρήματα για να διανθίσει την μουσική τους και τα κωμικά τους σκετσάκια, με απότερο σκοπό να προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή στο τέλος της παράστασης.

Το άτομο ήταν τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά και επηρέασε πάρα πολύ κόσμο, από τον Weird Al Yankovic και τους Monty Python έως τον Frank Zappa και τους...Nurse With Wound (το άλμπουμ τους The Sylvie And Babs Hi Fi Companion είναι ένα ξεκάθαρο tribute), ακόμη και ο Βέγγος έχει πάρει μαθήματα, χρησιμοποιούσε συχνότατα στις ταινίες του άστείους ήχους και μουσική από δίσκους του Spike Jones. Κατά την γνώμη μου και ο Jan Svankmajer (στην πρώτη του περίοδο, δες The Last Trick) έχει επηρεαστει από τα live show του.

Το χιούμορ σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι λίγο ξεπερασμένο, αλλά όλη αυτή η φρενίτιδα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Σκεφτείτε ότι τότε δεν υπήρχαν η/υ και το cut n paste, η μουσική τους ήταν απλά θέμα απόλυτου συγχρονισμού.

No comments: