Thursday, October 18, 2007

Sogo Ishii Κυβερνοπάνκ-Βία-Αναρχία

O Sogo Ishii, πρωτοπόρος της D.I.Y. σκηνής στην Ιαπωνία, εγκαινίασε (περίπου) το κυβερνοπανκ κινηματογραφικό ιδίωμα (τον ακολούθησαν πάρα πολλοί συμπατριώτες του, Shinya Tsukamoto, Takashi Miike κ.α.). Ξεκίνησε γυρίζοντας αναρχικές μικρού μήκους ταινίες στα 8mm. Σε μια από αυτές (Panic Highschool(1978)) μαθητές εξεγείρονται γιατί το σχολείο τους δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοκτονία!





Στην πτυχιακή του ταινία, Crazy Thunder Road(1980), πρωταγωνιστούν, εθελοντικά, πραγματικοί μηχανόβιοι και άλλα ρεμάλια (φίλοι του). Η ταινία είναι κάτι μεταξύ 'Τhe Warriors' και 'Mad Max', αλλά τραβηγμένη στα όρια με μία τελείως underground comic αισθητική. Σήμα κατατεθέν του πλέον: η υπερκινητική κάμερα και το φρενήρες μοντάζ.





Crazy Thunder Road






Για την ταινία του Burst City(1982) μάζεψε διάφορα γιαπωνέζικα punk συγκροτήματα (με γνωστότερους τους θρυλικούς The Stalin), τα οποία ενώ δίνουν live διάφορες αντίπαλες συμμορίες σκοτώνονται μεταξύ τους και όλοι μαζί με την αστυνομία! Πρόκειτε για την πιο έγκυρη καταγραφή της punk σκηνής της χώρας του των αρχών της δεκαετίας 80.



Burst City





To 1986 οι Einsturzende Neubauten επισκέπτονται την Ιαπωνία και με την βοήθεια του Sogo Ishii κινηματογραφούν το άλμπουμ τους 1/2 Mensch, σε ένα κατεστραμένο εργοστάσιο το οποίο σύντομα θα γκρεμίζονταν. Είναι σίγουρα η απόλυτη οπτικοποίηση της φιλοσοφίας του συγκροτήματος (το dvd της ταινίας το πουλούσαν στην συναυλία που έδωσαν πριν λίγα χρόνια στην χώρα μας).



1/2 Mensch










Tελευταία μας στάση στην φιλμογραφία του Sogo Ishii θα αποτελέσει η ταινία Electric Dragon 80000V(2001). Στυλιζαρισμένο κυβερνοπάνκ διαμάντι, με τόνους ηλεκτρικής φασαρίας (σε μόλις 50 λεπτά). Δύo μεταλλαγμένοι ροκ-σταρ, ο Dragon Eye Morrison και ο Electric Buhda, στήνουν μια εξωντοτική μάχη στους δρόμους του νυχτερινού Τόκυο. Πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος Tadanobou Asano, ίσως ο καλύτερος ιάπωνας ηθοποιός της γενιάς του (Ichi The Killer, Zatoichi, Vital,Gohatto).



Electric Dragon 80.000V







Σε αυτό το link μπορείτε να διαβάσετε μία συνεύτεξή του.



Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε dvd (δυστυχώς) μόνο η ταινία του Gojoe (πάλι με τον Tadanobu Asano). Για τις υπόλοιπες...να είναι καλά το eMule (και τα άλλα παιδια...). Βεβαίως οι σωστοί σινεφίλ μπορούν να τον αναζητήσουν στα διαδυκτιακά καταστήματα.





Επιτέλους πότε θα γίνει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην αφεντιά του?!?!?! (Λευτέρη Αδαμίδη ακούς?)

No comments: