Thursday, January 31, 2008

R.I.P.

Ο απολογισμός του πρώτου μήνα του νέου έτους είναι θα λέγαμε τραγικός. Σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Heath Ledger, ο οποίος πέθανε νέος και ωραίος. Αλλά το Guerilla Cinema θρηνεί (κυρίως) για την Maila Nurmi, γνωστότερη ως Vampira, η οποία εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στις 10 του γενάρη (γριά αλλά όμορφη και γοητευτική στα 86 της).

Η Maila γεννήθηκε το 1921 στην φινλανδία, αλλά γρήγορα μετανάστευσαν οικογενειακός στο αμέρικα, όπου στα 17 ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα. Κάποια στιγμή την ανακάλυψε ο μεγάλος δάσκαλος Howard Hawks, ο οποίος διέκρινε στο σκανδιναβικό απόκοσμο ταπεραμέντο της την στόφα μιας εκολαπτόμενης Lauren Bacall. Αλλά το χόλυγουντ δεν την χώνεψε ποτέ, ειδικά οι μεγάλες σταρ, οι οποίες δεν την ήθελαν δίπλα τους, μήπως και τους κλέψει την παράσταση.

Η επιτυχία ήρθε μέσω της νεότευκτης τηλεόρασης, όπου στις αρχές του 50 δημιούργησε την cult persona Vampira. Ντυμένη στα σέξυ μαύρα, με ένα απύθμενο ντεκολτέ, παρουσίαζε σάπιες ταινίες τρόμου και φαντασίας, οι οποίες έθρεψαν μια ολόκληρη γενιά. Η παρακμή βεβαίως δεν άργησε να έρθει και, άνεργη πλέον, κατέληξε να παίξει στο Plan 9 from outer space του Ed Wood, το οποίο θεώρησε επαγγελματική αυτόκτονία (άσχετο αν σήμερα η ταινία αυτή αποτελεί must για τους μερακλήδες σινεφίλ).

Αργότερα, κατά την διάρκει της δεκαετίας 80, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν μήνυσε, για κάτι εκατομύρια δολλάρια, την Cassandra Peterson, κατηγορόντας την (δικαίως) ότι της έκλεψε την εικόνα της στην περσόνα της Elvira, δυστυχώς όμως έχασε.



Μαζί της ασχολήθηκε, εμμέσως, ο Τιμ Μπάρτον, στην ταινία που γύρισε για τον Εντ Γουντ (κορυφαία στιγμή και του Μπάρτον και του Τζόνυ Ντεπ). Εμφανίζεται σαν δευτερέυον ρόλος, τον οποίο ενσαρκώνει η τότε γυναίκα του Μπάρτον, η Λίζα Μαρί (είμαι 100% σίγουρος ότι έπαιρνε το κουστούμι στο σπίτι...).



Για όλους τους παραπάνω λόγους θα την έχουμε στην καρδιά μας για πάντα.

No comments: