Friday, February 8, 2008

Γρανίτα από λεμόνι Νο4 και άλλα φαιδρά

Ο Johnny Faux όταν υπηρετούσε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80
(οποιαδήποτε ομοιότητα με τον Πάνο Σουπιάδη είναι εντελώς συμπτωματική).

Ο Johnny Faux όταν υπηρετούσε στο Ισραήλ.


Ο Johnny Faux όταν υπηρετούσε στο Βιετνάμ (στο βάθος μπορείτε να διακρίνετε τις παλιοσειρές να παίζουν pro).
Johnny Faux όταν πήγε εθελοντής στην Κορέα.
***Με την πρώτη ευκαιρία το Guerilla Cinema θα επιστρέψει στις οθόνες σας.***

Thursday, February 7, 2008

Κινηματογραφικά Trivia για ελληνικές ταινίες που δεν θα βρείτε στο imdb


 • O Π. Βούλγαρης στην μικρού μήκους ταινία του "Ο Κλέφτης", όπου ερμήνευε τον ομώνυμο ρόλο, βάσισε τον χαρακτήρα του αστυφύλακα(Α.Δαμιανός) στον πατέρα του, που ήταν στην πραγματικότητα αστυφύλακας.


 • Ο Θ. Αγγελόπουλος, για την ταινία "Μελισσοκόμος" έβαλε την Νάντια Μουρούζη να κάνει πλαστική στο στήθος, έτσι ώστε να μοιάζουν οι μαστοί της με λωτούς.


 • Ο Σ.Τορνές χαρακτήρισε την ταινία του "Μπαλαμός" φαντασιακό ρεπορτάζ.


 • Η Μισέλ Βάλεϋ δεν κέρδισε το βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Ν.Νικολαίδη "Πρωινή Περίπολος", γιατί δεν είχε ελληνική υπηκοότητα.


 • Ο Όμηρος Ευστρατιάδης αντιμετώπισε προβλήματα με την λογοκρισία για την ταινία του "Αγόρια στην πορνεία"(84) και αναγκάστηκε να αφαιρέσει μια σκηνή στην οποία παρουσίαζε έναν ανώτατο δικαστικό ως ομοφυλόφιλο.


 • Η ταινία "Λαλάκης ο Εισαγώμενος", με τον Νίκο Παπαναστασίου, έκοψε 194.711 εισιτήρια την κινηματογραφική περίοδο 84-85.


 • Ο Μηνάς Χατζησάββας έπαιξε δύο φορες τον ρόλο του αστυνομικού που διαπραγματεύτηκε με τον λεφωρειοπειρατή, μία στον "Όμηρο" του Κ. Γιάνναρη και μία στην τηλεοπτική σειρά του Alpha "Κόκκινος Κύκλος" (ως αστυνόμος Χαρίτος, άμεση αναφορά στο λογοτεχνικό δημιούργημα του Π. Μάρκαρη, που ιστορίες του έχουν γίνει σήριαλ (Νυχτερινό Δελτίο, Άμυνα Ζώνης) στην κρατική τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον Μηνά Χατζησάββα!).


 • Ο Αλέξης Μπίστικας σκηνοθέτησε μεγάλο μέρος της μοναδικής μεγάλου μήκους ταινίας του "Το Χάραμα"(94) , από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο, όπου είχε καταλήξει κατάκοπος λόγω της ασθένειας του.


 • Μετά την προβολή της ταινίας του "Νοκ Αουτ" στο 28ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος άρχισε να κυνηγάει με ένα σπασμένο μπουκάλι το Αλέξη Δερμετζόγλου για την κακή κριτική που του έκανε.


 • Ο Κ. Μανουσσάκης στην ταινία του "Προδοσία"(64) εξαναγκαστηκε από τους παραγωγούς του να προσθέσει στο μοντάζ εμβόλιμες σκηνες από γερμανικά ναζιστικά επίκαιρα της εποχής του πολέμου. Παρ'όλα αυτά η ταινία ταξίδεψε στο φεστιβάλ Καννών, όπου η Ροζίτα Σώκου για να γλιτώσει τον Μανουσσάκη από το κράξιμο των ξένων δημοσιογράφων, είπε ότι την ταινία την βλέπουμε από την οπτική γωνία του γερμανού αξιοματικού των ναζί(Π.Φυσσούν).


 • Η Φρίντα Λιάπα κατηγορήθηκε αγρίως από τα Μ.Μ.Ε. της εποχής, για σαδιστικές μεθόδους εις βάρους του βρέφους που κλαίει στην σκηνή του φόνου στην ταινία "Τα Χρόνια Της Μεγάλης Ζέστης"(92). Κάτι παρόμοιο επαναλήφθηκε ως "μεσημεριανή" φάρσα με την Όλγα Μαλέα και την ταινία της "Λουκουμάδες Με Μέλι" (στην σκηνή με τον Χαϊκάλη και το αγοράκι).


 • Στην ταινία "Παπατρέχας", την στιγμή που ο Θ. Βέγγος κρέμεται από ένα σχοινί από την ταράτσα για μια σκηνή, στην πραγματικότητα τον περιμένανε από κάτω οι δοσάδες της Kodak για να εισπράξουν τα λεφτά που τους χρωστούσε.

Αν μπορείτε να συνεισφέρεται και σεις με κάποια ελληνικά κινηματογραφικά trivia μην διστάσετε να το κάνετε. Επίσης, δεκτές και οι διορθώσεις/επισημάνσεις.

Monday, February 4, 2008

Richard Kern prt2

O Richard Kern, εκτός από κινηματογραφιστής και ρεμάλι (δες παρακάτω post), είναι πολύ γνωστός για την δουλέιά του σαν φωτογράφους (η κυριότερη ενασχόληση του τα τελευταία 10 χρονια). Στην αρχή πόζαραν γι'αυτόν οι φίλοι του, αλλά αργότερα, όταν έγινε γνωστός και πέριζήτητος, άρχισε να βγάζει φωτογραφίες πολύ γνωστών μουσικών και άλλων καλλιτεχνών (Marilyn Manson, Nick Cave, GG Alin, Lydia Lunch και πολλοί άλλοι).

Γνωστότερος έγινε για της πιο προχωρημένες και kinky φωτογραφίες, οι οποίες φλερτάρουν ανοιχτά με την πορνογραφία (άλλωστε έει δουλέψει και για τον Larry Flint). Πέρα από όλα αυτά, ο Richard Kern σκηνοθέτησε και κάποια videoclip φίλων του, όπως οι Sonic Youth, oι King Missile και o Marilyn Manson.

Sonic Youth - Death Valley 69


King Missile - Detachable Penis


Marilyn Manson - Lunchbox


Richard Kern prt1

O Richard Kern πρωτοπερπάτησε στους βρώμικους και κακόφημους δρόμους του East Village της Νέας Υόρκης στα τέλη τις δεκαετίας 70. Εκεί συνάντησε διάφορα άλλα γραφικά underground φρικιά-καλλιτέχνες, όπως η Lung Leg, η Lydia Lunch, o J.G. Thirlwell(a.k.a. Foetus), oι Sonic Youth και φυσικά ο κινηματογραφιστής Nick Zedd. Όλοι αυτοί (και πολλοί άλλοί περίεργοι τύποι και τύπισες χωρίς επώνυμο) δημιούργησαν στα τέλη του 70/αρχές 80 το λεγόμενο No Wave κίνημα. Αυτή η νέα ακραία βλασφημη punk ιδεολογία/αισθητική επεκτείνονταν σε μουσική, fanzines και φυσικά ταινίες, γενικά σε κάθε είδους μορφή τέχνης. Το πρόσφατο ντοκυμαντέρ Llik Your Idols περιγράφει την γέννηση και την ιστορία του(το kiil your idols είναι μια άλλη ταινία).
Ο Richard Κern μαζί με τον Nick Zedd πρωτοστάτησαν στο πεδίο της οπτικοποίησης της αισθητικής του κινήματος, υπογράφοντας μάλιστα το μανιφέστο αυτού που ονόμασαν Cinema of Transgression, το οποίο (μανιφέστο) ακολούθησαν αρκετοί σύγχρονοι και μεταγενέστεροι κινηματογραφιστές. Δημιούργησαν ένα χειροποίητο no budget σινεμά, ταγμένο στην καταστρατήγηση κάθε είδους ηθικής και ταμπού. Οι ταινίες τους δεν ξεπερνούσαν ποτέ το μισάρωρο και περιείχαν πάντοτε βίαιες και πορνογραφικές σκηνές.

Στις θρυλικότερες κινηματογραφικές στιγμές του Richard Kern συγκαταλέγονται το Fingered, με πρωταγωνίστρια και σεναριογράφο την Lydia Lunch(η οποία τα δίνει όλα) και το Thurst In Me, με συνσκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Nick Zedd. Έχει γυρίσει πολλές μικρού μηκους(όλες με καταπληκτική μουσική από καλλιτέχνες όπως οι Sonic Youth, o Thurston Moore, Foetus, Dream Syndicate κ.α) και μπορείτε να τις βρείτε εύκολα όλες συγκεντρωμένες σε ένα dvd.

You Killed Me First

Η πρώτη επίσημη μικρού μήκους του R.Kern με πρωταφωνίστρια την θρυλική perfomer Lung Leg. Οι Sonic Youth χρησιμοποίησαν ένα καρέ από την ταινία στο εξώφυλλο του EVOL.


Thrust In Me


O Nick Zedd σε διπλό ρόλο...

Stray Dogs


Πρωταγωνιστεί ο underground σκηνοθέτης David Wojnarowicz