Monday, November 19, 2007

48o Φεστιβάλ Κινηματογράφου : Ελληνικό Νουάρ

Οι ελληνικές ταινίες αυτού του αφιερώματος δυστυχώς δεν μάζεψαν πολύ κόσμο μέχρι στιγμής, αλλά αξίζουν. Θα αναφερθώ στις δύο που είδα:
.
!SPOILERS-SPOILERS!
.
Εφιάλτης, του Ερρίκου Ανδρέου 1961. Άψογο!!!!!!!!Τι να πω, έμεινα έκπληκτος με το πόσο καλή ήταν αυτή η ταινία, σε όλα τα επίπεδα. Περίτεχνο σενάριο, με φροϋδικές και άλλες ψυχολογικές ανφορές, συν μια Χιτσκοκική ανατροπή όπου η αδιάφορη μελαχρινή διχάζεται ψυχικά και 'γίνεταί' η δημοφιλής ξανθιά φίλη της που πάντα ζήλευε. Από την στιγμή που αποκαλύπτεται η αλήθεια, σε ένα παραισθητικό και γεμάτο ένταση φινάλε(ολόκληρο μια σκηνή ανθολογίας για το ελληνικό σινεμά), στο μυαλό του θεατή έρχονται προηγούμενα γεγονότα και εξηγούνται όλα. Μάλιστα από πολύ νωρίς μας αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης ποια είναι η πραγματική 'σχιζοφρενή'(στο ατελιέ του Ξενίδη βλέπουμε τον πίνακα που την απεικονίζει, φέρνοντας έτσι στο μυαλό το Proffondo Rosso του Dario Argento). Απο σκηνοθετική άποψης ακόμα πιο καλό. Νοσηρή ατμόσφαιρα και σε πολλές στιγμές καθηλωτικό, ακόμα και τρομακτικό. Φοβερή η χρήση του φωτισμού, ειδικά στο φινάλε, κάθε φορά που αλλάζει προσωπικότητα η ηρωίδα. Aν νομίζετε ότι υπερβάλω, δείτε την και θα καταλάβετε.
.
Ζεστός Μήνας Αύγουστος , του Σωκράτη Καψάσκη 1966. Σκηνοθετικά δεν έλεγε και πολλά, αλλά το σενάριο παρουσιάζε ενδιαφέρον, μόνο και μόνο γιατί περιγράφει μια ιστορία που δεν την συναντάμε συχνά στην ελληνική φιλμογραφία, ειδικά εκείνης της περιόδου. Ο Γιάννης Φέρτης, το καλό παιδί, γνωρίζει το κακό παιδί Πέτρο Φυσσούν, ο οποίος είναι ζιγκολό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Συναντούν μια γοητευτική και μυστηριώδη γυναίκα(Κατερίνα Βασιλάκου), η οποία είναι πλούσια και παντρεμένη, την φλερταρει ο Φυσσούν αλλά προτιμα τον Φέρτη. Κάπου εκεί όμως εμφανίζεται ο άντρας της και του προτείνει να τον σκοτώσουν. Όμως ο άντρας δεν είναι τυχαίος, είναι ένας κυνικός και αντιπαθητικός μεγαλοαστός και έχει ήδη λερωμένη την φωλιά του. Είχε γνωρίσει τον Φυσσούν στο Παρίσι και τον πλήρωσε να βρει την γυναίκα του και να την αποπλανήσει, αυτή όμως όπως είπαμε διάλεξε άλλον. Έτσι νομίζουμε, γιατί οι ανατραπές δεν έχουν σταματημό. Η κυρία έχει ήδη γνωρίσει τον Φυσσούν και αγαπιούντε και ψαρέψαν τον Φέρτη για να κάνει την βρωμοδουλειά. Κλασσικό στόρυ ερωτικού νουάρ δηλαδή, πιο κλασσικό δεν γίνεται.

No comments: