Thursday, November 15, 2007

48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Ξεκινάει από αύριο και ήδη έχω ακούσει τις πρώτες γκρίνιες, κυρίως για τον αναλυτικό οδηγό των ταινιών του φεστιβάλ, ο οποίος δεν είναι ακόμη έτοιμος για ευρεία διάθεση.


Ας τα προσπεράσουμε όλα αυτά και να μιλήσουμε για τις ταινίες και τα αφιερώματα και τις προτάσεις του Guerilla Cinema (το οποίο θα βρίσκεται στο φεστιβαλ νυχθημερών).


Ημέρες Ανεξαρτησίας

Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει να παρουσιάσει φέτος κάποια πολύ extream πρόταση όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές (Seijun Suzuki, Jan Svankmajer, Kim Jee Woon, για να μην μιλήσω για τα παλαιότερα αφιερώματα των Νέων Οριζόντων, οι οποίοι λείπουν σε πάρα πολλούς). Βεβαίως αποτελεί για άλλη μια φορά εγγύηση για τους ψαγμένους σινεφίλ που αναζητούν το διαφορετικό και το απροσδόκητο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στον Mikio Naruse, ο οποίος είναι ένας εγκληματικά άγνωστος ιάπωνας δημιουργός (δεν τον ήξερα το ομολογώ), όλες οι ταινίες του συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Επίσης μην χάσετε το αφιέρωμα στον κορεάτη Lee Chang Dong, αξίζει να ανακαλύψετε όλες του τις ταινίες και ειδικότερα την τελευταία του Milyang(Secret Sunshine), η οποία είμαι σίγουρος ότι θα βρει και ευρεία διανομη μετά το φεστιβάλ.

Γενικά το συγκεκριμένο τμήμα έχει πάντα κάτι για τον καθένα.


John Seyles

Πολύ σημαντικός ανεξάρτητος αμερικάνος δημιουργός. Προτείνω να μην χάσετε τις πρώτες του ταινίες, ειδικα τις Lianna, Baby It's You και Τhe Brother From Another Planet.

Όσο για τον William Klein δείτε οποσδήποτε το Qui êtes-vous, Polly Maggoo?, αν σας αρέσουν οι σουρεάλ ψυχοβγαλτικές ταινίες, και φυσικά την έκθεση των φωτογραφιών του.


Νίκος Νικολαϊδης και Ελληνικό Φιλμ Νουάρ

Το αφιέρωμα ήταν να γίνει του χρόνου, αλλά η θλιβερή επικαιρότητα άλλαξε τα πλάνα και τον προγραμματισμό του φεστιβάλ. Σίγουρα οι ταινίες του Νικολαϊδη θα μαζέψουν πάρα πολύ κόσμο, γι'αυτό φροντίστε να είστε από αυτούς που έχουν εισητήριο, γιατί θα πέσει πολύ καθησιό στα σκαλοπατάκια και ορθοστασία στις προβολλές. Αξίζει όμως. Δείτε οποσδήποτε τις πρώτες μικρού μήκους του, τις οποίες είχε αποκηρύξει εδώ και πολύ καιρό, είχε πετάξει, λέει ο Νικολαϊδης τις κόπιες και θεωρούνταν χαμένες. Εμένα θα με βρείτε οποσδήποτε στο Singapore Sling, διαβόητη ταινία, σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα και απαγορευμένη σε κάποιες χώρες και στην Πρωινή Περίπολο, με την αγαπημένη μου Μισέλ Βάλεϋ.

Ελληνικό φιλμ νουάρ,μήπως ακούω κάποια γέλια εκεί πίσω; Ίσως αδόκιμος όρος (όπως ο όρος Ελληνικό Φανταστικός Κινηματογράφος), υπάρχουν όμως πολύ άξιες ταινίες, που μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν φιλμ νουάρ. Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν , αλλά προς θεού, μην χάσετε με τίποτα τον Εφιάλτη του Ερρίκου Ανδρέου, μιλάμε για cult διαμάντι (παρωχημένος όρος το ξέρω, συγνώμη) και την πρώτη μικρού μήκους του Νίκου Τριανταφυλλιδη, Dogs Licking My Heart, με πρωταγωνιστη τον Blaine Reininger (....my name is Johnny, Johnny Harpoon...).


.

Αυτές ήταν οι προτάσεις που είχε να σας κάνει το Guerilla Cinema (με κάθε σεμνότητα), άλλωστε τι σόι cine-blog θα ήταν. Για τα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβαλ δεν έχω να πω κάτι, ο καθένας θα βρει την δικιά του έκπληξη.

.


Έπεται συνέχεια...........

No comments: