Wednesday, June 27, 2007

Τα Σοσιαλιστικά Μικιμάου

Aκριβώς την ίδια εποχή που τα στούντιο του Disney έβγαζαν το Winnie the Pooh, στην αντίπερα όχθη κυκλοφορούσε η σοβιετική εκδοχή, ήτοι Vinni Puh, της θρυλικής εταιρίας Soyuzmultfilm. Και οι δυο πλευρές, λέγεται, δεν γνώριζαν η μια την δημιουργία της άλλης, απλά βασίζονταν στην ίδια πηγή, τα βιβλία του Α.Α. Μίλνε.

Vinni Puh

To μεγάλο σουξέ όμως της Soyuzmultfilm ήταν το 'Το Γκόμπλιν και ο κροκόδειλος Γκένα(Cheburashka and Krokodil Gena)'. Η περιπέτειες ενός περιπλανόμενου μουσικού-κροκόδειλου ο οποίος παίρνει υπό της προστασίας του ένα αξιαγάπητο γκομπλινάκι(η μασκώτ της εταιρίας). Πρόκειτε για ένα από τα πιο ταιριαστά ζευγάρια που έχουμε γνωρίσει(το δύο είναι πάντα ο ιδανικός αριθμός στα animation). Και τι μελαγχολική μουσική....

Cheburashka and Krokodil Gena

Εκτός Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρχαν πολλά στούντιο που παρήγαγαν και συνεχίζουν να παράγουν, σε σοσιαλιστικές χώρες όπως Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία κ.α.. Η πιο γνωστή εταιρία, με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, ήταν η Zagreb Films με σήμα το αλογάκι. Φιλμάκια της έχουν τιμηθεί με Oscar, όπως το ξεκαρδιστικό και φιλοσοφημένο 'SUROGAT - ERSATZ - SUBSTITUTE' του Dusan Vukotic.

SUROGAT - ERSATZ - SUBSTITUTE

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι και όχι μόνο 'παιδικά'. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε μόνο τους Bolek και Lolek και τον σκύλο Max(πλέον τα συναντάμε αποκλειστικά στο ξύλινο 902, θεωρούνται πολύ μουντά για την πολύχρωμη εποχή μας)

Τι κρίμα που η σοσιαλιστική αισθητική πεθαίνει, τα πάντα αμερικανοποιούνται, όλα μοιάζουν μεταξύ τους.

KONIEC

4 comments:

BioLogos said...

μου φαινεται χτυπησα χρυσο ανακαλυπτωντας το μπλογκ σου...μεχρι στιγμης τα αγαπημενα μου η κραυγη των αμνων και ο παιδοφιλος ανωμαλιαρης...κηπ ον ρολινγκ.
Απο σοβιετικα καρτουνς και οι Τσεχοσλοβακοι ειχαν βγαλει ενα απιστευτο με ενα διδυμο εργατων που εκανα γκαφες κτλ αλλα δε θυμαμαι τιτλο.

Johnny-Faux said...

Thanks, έχω σκοπό να βάλω κι άλλα πολλά βιντεάκια, ότι ενδιαφέρον βρίσκω δηλαδη

BioLogos said...

Μη μασας καθολου.Σου εγγυωμαι κοσμο απο εδω και περα.Οπως ειδες σε εχω ηδη βαλει σε περιοπτη θεση στο μπλογκι μου.Α μπορω να εχω μια παρακληση?Κανα αφιερωμα grindhouse θα κανεις?

Johnny-Faux said...

Το έχω στα υπόψιν για grindhouse, είμαι φαν άλλωστε και κάτι τέτοιο δεν μπορει να λείπει.